FilmkunskapArtister:

- Temperamentsfulla personer. Författare skrynklar ihop pappersark då de är förbannade och arga. De använder inte datorer med ordbehandlingsprogram.
Målare har bar överkropp och slänger på enorma mängder färg på duken.Bad:

- Bubbelbad skyler allting. Bubblorna försvinner aldrig.Barer:

- Bekymrade män sveper sina drinkar i en enda rörelse, och frågar därefter om en till.

- Alla som inte är bekymrade beställer en drink, öl eller ett glas vin som de läppjar på två gånger innan de lämnar baren.

- Det spelar ingen roll hur obskyr baren är, någon kommer ändå att ringa till hjäten på just rätt nummer, och bartendern vet alltid vem som söks.Bilar:

- Ingen bryr sig om att låsa sina bilar. Samma bilar är oerhört explosiva eftersom de sprängs i luften då ett pistolskott träffar dem.Biljakter:

- Om någon försöker komma iväg snabbt kommer bilen inte att starta förrän efter ett flertal försök. Under jakten kommer bilen att åka upp på trottoaren och köra igenom ett grönsaksstånd som tillhör en korean.
Om polisbilar blandar sig in i jakten kommer de att åka på mer stryk än några andra bilar.

- Skurkarna kommer alltid ikapp hjälten, även om denne kör en BMW Z3 och de tuffar fram i en gammal Opel Ascona från 1973.Eldstrider:

- Hjältar blir skjutna i armen eller benet, fixar till ett bandage som stoppar blodflödet och fortsätter sedan att skjuta skurkar som besatta.

- Bifigurer blir alltid dödade först, och alltid av någon som skjuter automateld utan att sikta eller med en pistol på 50 meters håll.
Hjälten är för övrigt en lika bra skytt förutom när han siktar på storskurken.Fallande:

- Kvinnor trillar då de blir jagade. Om det är en man som deltar i samma jakt hjälper han kvinnan på fötter och hjälper henne sedan att springa.Födelser:

- Resan till sjukhuset innebär oändliga mängder problem och inte alltför ofta får kvinnan föda på en plats som faktiskt har doktorer. Bara några timmar efter födseln ser hon ut som hon aldrig varit gravid eller genomgått en födsel.Glasögon:

- Glasögon är ett handikapp. Män som bär glasögon är antingen filosofer, forskare, lärare eller intellektuella. Då en man blir hjälte försvinner hans synfel som ett under och han behöver inte sina glasögon mer.

- Kvinnor som har glasögon är sexuellt hämmade. Då de mjuknar försvinner även glasögonen. Om de bär kontaktlinser, kommer en av dem att falla ner på golvet, varav alla omkringstående kastar sig ner för att leta upp den.

- Politiker som bär tonade glasögon, eller alltid använder solglasögon, är korrumperade.Graviditet:

- Om en kvinna svimmar, av absolut ingen orsak, är hon gravid (utan att veta om det). Då mannen får reda på det blir han också överraskad.Hälsa:

- Hosta är ett symtom på en sjukdom med dödlig utgång.Kampsport:

- Alla personer som har asiatiskt utseende är experter på kampsporter.

- Ett gäng med svartklädda ninjasnubbar som skall spöa filmhjälten går aldrig fram i grupp och hoppar på hjälten (detta hade ju lett till att hjälten hade fallit ganska snabbt). I stället går de fram en och en, och får därför spö en i taget.Kläder:

- Då någon stjäl kläder från ett klädstreck kommer de att passa denne som handen i handsken.Lås:

- Vilket lås som helst kan öppnas antingen med en hårnål eller med ett kreditkort.Mobiltelefoner:

- Har alltid täckning, framförallt i källare och mitt i skogen. Enda gången de inte fungerar är när någon behöver kalla på hjälp.

- Ringer alltid om det är viktigt att ingen upptäcker den som har telefonen. Samma sak med personsökare.Musik:

- När någon sätter sig och gnolar med en gitarr sitter det alltid en hel orkester i någon buske och börjar kompa.Mörker:

- I mörker sprider en enda tändsticka lika mycket ljus som en hundrawattslampa.

- I instrumentpanelen på alla bilar sitter det en sjuttiowattslampa som lyser upp hela kupén när det är kolmörkt ute.

- Månen ger lika mycket ljus som taklampor, bara kallare.Panik:

- Då en kvinna hamnar i panik skriker hon och har händerna på kinderna.Pengar:

- Då kvinnan har lämnat restaurangen efter att ha grälat med mannen lägger mannen några sedlar på bordet utan att kolla vad notan ber om. Samma sak händer i barer.

- Växel tillbaka är aldrig ett problem. Det är likadant på hotell och i taxibilar.Polis:

- Högsta polischefen är alltid förbannad på stationens bästa detektiv, och hotar ofta med att stänga av honom från hans tjänst. Då han gör detta löser detektiven brottet på egen hand.

- Två poliskollegor som parats ihop är alltid varandras motsatser.

- Poliser åt alltid munkar förr i tiden. De gör det fortfarande, men skämtar om att man som polis måste äta munkar "det gör de ju alltid på film och i tv."Radio och tv:

- Då hjälten vill se/höra nyheterna som handlar om honom eller om skurken sätter han på tv:n/radion precis då nyhetsuppläsaren kommer till just det inslaget. Tv:n stängs av direkt efter att inslaget är slut.

- Om en vän ringer denne/-a och säger att han/hon borde sätta på tv:n för att se ett intressant inslag, börjar inslaget direkt då denne/-a sätter på tv:n.Rep:

- Om karaktären blir bunden med rep slingrar han sig ur det väldigt lätt - antingen genom att skava sig mot ett vasst objekt eller genom att få upp det med hjälp av sina smidiga fingrar.

- Hjälten låtsas vara bunden så att han kan utnyttja överraskningsmomentet och hoppa ur det i precis rätt ögonblick.Shopping:

- Personen i filmen kommer att använda en brun papperspåse utan reklam för affären och denna kommer att gå sönder innan han/hon når köket. Om detta händer mitt på gatan så är det ett jättebra sätt att möta någon av det motsatta könet.Skolor:

- Lektionerna är väldigt korta och läraren avbryts alltid mitt i en mening av slutsignalen.
Samme lärare ger då omedelbart en läxa till nästa tillfälle, som ingen någonsin noterar.Soldater:

- Om en soldat visar en vän ett fotografi av sin flickvän hemifrån kommer han att dö snart.

- Om han har fått reda på att han skall få åka hem, kommer han att dö snart.

- Om han berättar om en dröm han har haft, så - tja, du fattar väl var det här leder, va?Teknologi:

- Har du en dator kan du, ofta med hjälp av en expert som sitter i rullstol, infiltrera en fiendeorganisation och komma åt filer som finns på en bärbar dator som tillhör storskurken.

- Att kopiera från en diskett tar ungefär tre sekunder, utom när det är riktigt bråttom och någon står med nyckeln i låset.
Samma diskett rymmer ungefär lika mycket som en ordinär hårddisk.

- Alla datorer kör operativsystem som ingen någonsin sett, och alla dessa visar med en stor blinkande skylt mitt på skärmen när datorn kopierar, när det kommit post eller när någon skrivit in fel lösenord.

- Alla datorer piper.Telefoner:

- Folk presenterar sig inte i telefon. Ej heller säger de "hej då" då de är färdiga.

- De kommer ihåg ett enormt antal telefonnummer i huvudet - till vänner som de inte sett sedan lekskolan, statliga instanser, till varje restaurang i stan. Sällan behöver de en telefonkatalog, adressbok eller nummerupplysningens tjänster.

- Då telefonen ringer mitt i natten och väcker karaktären, greppar han/hon sömnigt efter luren och tappar den på golvet. Om personen i andra änden är i stor fara kommer det att ta lång tid innan han/hon får tag i luren, som säkerligen trillar ner under sängen.Toaletter:

- Endast män använder toaletter som de skall användas. Kvinnor använder dem bara för att sminka sig.Tårar:

- Kvinnor gråter i badet eller i duschen. Då de gråter i duschen kommer de att rygga bakåt mot väggen och sedan glida ner tills de sitter på golvet.

- Män gråter på slagfältet - särskilt då det regnar.Utsikt:

- Oavsett vilken lägenhet man bor i, belägen i Paris, så kan man se Eiffeltornet.

- Oavsett vilken lägenhet man bor i, belägen i New York, så kan man se Empire State Building.

- Oavsett vilken lägenhet man bor i, belägen i Moskva, så kan man se Kreml.Viktiga telefonsamtal:

- Viktiga telefonsamtal når aldrig den som de är ämnade för på grund av att:
A) Personen står i duschen.
B) Bandet i telefonsvararen är slut, alternativt trasslar sig precis när personen skall lyssna på det.
C) Personen har invandrat från ett annat land och tror genom en tidigare händelse i filmen att när telefonen ringer så skall man gå in på toaletten och spola den.Väder:

- Då hjältinnan säger "Jag tror att det kommer att börja regna" så börjar det regna.Äta frukost:

- Mödrar går upp först av alla i ett hushåll och lagar till en bastant frukost. Familjen sitter vid bordet i trettio sekunder innan de ger sig av till skolan, jobbet och dylikt. På dessa trettio sekunder hinner de äta en liten brödskiva och ett glas juice - och detta klarar de sig på hela dagen.
Fadern läppjar på kaffet tre gånger, tittar sedan på klockan, säger att han måste rusa iväg och tar på sig jackan samtidigt som han läppjar lite mer kaffe.4069 personer har läst det här skämtet.


[Läs något annat roligt]2000 Jemima & Carl-Henrik Hammarlund. All rights reserved.