Farmorn

Skriven 21 juli 1997
Tillägnad Birgitta Fröjmark


Det var en gång en farmor.
Det var en gammal och ganska orkeslös farmor. Hon satt i sin lägenhet på ålderdomshemmet och virkade, eller ibland stickade litet grand. Någon gång hände det att hon fick besök av en väninna från lägenheten bredvid. Då brukade de prata om förr i tiden medan deras virknålar, eller ibland stickor, flitigt avverkade garnnystan efter garnnystan. Mindre ofta besökte hon själv väninnan i fråga, då hennes knän inte var vad de en gång varit.
En gång i veckan gick farmorn ut. Då gick hon sakta med rullatorns hjälp till ålderdomshemmets stora, moderna och praktiska bingohall. I den fullsatta bingohallen, mitt bland alla hojtande gummor och ropande gubbar, var det skönt att sitta. Medan hon virkade, eller ibland stickade, tittade hon intresserat på tumultet hon själv var för skröplig att delta i.
Farmorn brukade inte köpa någon tidning eftersom hon så lätt fick ledvärk av kyligt väder. Men någon gång ibland hände det att ett eller annat reklamblad singlade in genom brevinkastet. Farmorn brukade då sakta böja sin stela rygg och plocka upp bladet, långsamt hasa sig in i köket och försiktigt sätta sig på en köksstol. Därefter läste hon noggrant igenom hela annonsen medan hon ojade sig över allt skräp man kunde köpa nu för tiden, hennes jämmer ackompanjerat av stickornas klirrande.

Men en gång singlade ett annorlunda papper in i hennes lägenhet. Inte ens hennes virknål rörde sig när farmorn förundrat läste:

KÄNNER DU DIG GAMMAL?
Är Du matt och orkeslös? Känns kroppen svag och stel?
Då är Ung-O-Gla Träningscykel precis vad Du behöver!


Med denna praktiska och hopfällbara cykel kan Du träna när som helst, var som helst och hur länge Du vill! Cykeln ger garanterat resultat efter bara fyra veckor. Du känner dig yngre, friskare och starkare när Ung-O-Gla Träningscykel gör Ditt liv sunt på ett annorlunda och spännande sätt!

Ung-O-Gla Träningscykel kan köpas i vår butik, eller beställas direkt från

AB Sportartiklar
Sunda gatan 2
111 29 STOCKHOLM
Tel. 08-555 55 55

Pris endast 4 999:- exkl porto och exp. kostnader


"Oj", tänkte farmorn. "Det var värst! Jag undrar om den fungerar."
Farmorn funderade hela natten. Tänk bara... ung och stark på nytt. Det hade allt varit något.
Nästa morgon var hon säker på hur hon skulle göra.
"Jag köper mig en sådan där!" sade farmorn för sig själv och tog första bästa tåg till Stockholm. Nu skulle hon spara in portot, menade hon, ekonomisk som hon var.
Det var länge sedan farmorn åkt tåg. Sista gången var nog för 30 år sedan, då hennes gubbe levde och de båda var i sina bästa år. Det var då de åkte till Västkusten och semestrade, drog farmorn sig till minnes. Det var tider det... inga krämpor att ta hand om och en stilig karl som resesällskap.
Men när hennes tankar styrdes in på det ämnet mulnade det rynkiga gamla ansiktet. Hur kunde han lämna henne ensam när hon som mest hade behövt honom?
Det var nästan tio år sedan nu. Hon hade inte varit särskilt gammal då. Inte heller särskilt kraftlös och sjuk. Det var lite underligt, nu när hon tänkte på det, hur åldern och sjukdomarna kastat sig över henne efter gubbens död.
Tåget rusade vidare genom landet. Det var flera timmar kvar, så farmorn tog en tripp till restaurangvagnen. Först var det lite otäckt att gå mellan vagnarna, men hon vande sig snart vid dånet och skramlet. Hon var minsann inte så bräcklig som somliga trodde, tänkte hon och kämpade envist på. De på ålderdomshemmet hade inte velat släppa iväg henne, hon skulle ju kunna skada sig på en sådan farofylld färd. Men farmorn visste besked, hon skulle ha en Ung-O-Gla, och därmed basta!
Farmorn hade alltid varit envis och stark. När hon bestämt sig för något genomförde hon det. Det var bara så länge sedan hon bestämt sig för något nu.
"Det var allt tur att jag hittade den där broschyren", tänkte hon medan hon trängde sig framåt i tåget.

Resan var lång och ganska händelselös. Men för farmorn, som nog aldrig på egen hand rest någonstans, var det en både rolig och intressant färd. Hon anlände till Stockholm sent på kvällen och tog in på ett fint hotell. Pengar hade hon ju gott om.
I det lyxiga hotellrummet sträckte hon ut sig på den breda och bekväma dubbelsängen. "Konstigt att jag klarade mig så bra utan rullatorn", mumlade hon för sig själv. "Och lederna känns inte så värst stela heller." Sedan somnade hon, och sov djupt och länge för första gången sedan hennes makes begravning.
Nästa morgon vaknade hon tidigt och stäckte på sig. På måndag var det hennes födelsedag. Nu skulle hon köpa sig en födelsedagspresent hon verkligen ville ha, istället för den traditionella blombuketten från hennes son och hans familj.
"Den gossen har ingen fantasi", muttrade hon medan hon knäppte korsetten. "Blommor! Pah!"
När farmorn hade avslutat en rejäl frukost på hotellet tog hon tunnelbanan till Sunda gatan. AB Sportartiklar visade sig vara en stor butik, nästan ett varuhus. Trave efter trave med hantlar, fotbollar, tennisrack, hopprep, badbyxor och tusen andra saker trängdes på hyllorna. Efter mycket sökande hittade farmorn rätt, framför henne stod en äkta Ung-O-Gla! En expedit lät henne prova träningscykeln och farmorn måste hålla med honom om att den var både bekväm och praktisk. Man kunde själv ställa in svårighetsgrad och på en mätare kunde man se vilken hastighet man höll och hur långt man hade cyklat.
- Jag tar den! sade farmorn och skrev ut en check.

Efter en avslappande weekend i storstaden, då farmorn passade på att besöka Slottet, titta på Gamla Stan, gå på café, äta på fina restauranger, hälsa på djuren i Skansen, åka på båtturer i skärgården, shoppa snygga kläder och skriva vykort till sin son och barnbarnen, skickade hon ett telegram till ålderdomshemmet och meddelade att hon skulle ta tåget hem och beräknade anlända måndag eftermiddag.
Den här gången var hon en van tågresenär och visste precis hur allt gick till. Att ta sig till restaurangvagnen var småpotatis för den beresta damen.
När hon hoppade av tåget, överlastad med kassar och kånkandes på paketet med Ung-O-Gla, ringde hon genast efter en taxi. Chauffören hjälpte henne att bära in allt till hennes lägenhet. Hon tog fram sin nyckel och låste upp dörren. Hon tände lampan.
- GRATTIS!!!
Farmorn ryckte till och tog ett skutt baklänges. Hennes lilla tvåa var fylld av människor! En stor banderoll med texten "Farmor fyller år idag!" hängde tvärs igenom rummet. Hennes "fantasilöse" son kramade om henne och överräckte ett stort paket som verkligen inte såg ut som en blombukett. Barnbarnen trängdes omkring henne och ville höra om stockholmsresan. En jättelik, vackert dekorerad tårta fyllde upp nästan hela bordet.
Farmorn blev så paff att hon måste sätta sig.
- Vad skall det här betyda? undrade hon matt.
Så småningom fick hon det hela förklarat för sig. Man hade ringt hennes son från ålderdomshemmet och berättat att hans gamla mamma åkt till Stockholm alldeles ensam. Alla var oroliga och övervägde att åka efter och leta efter henne, men så fick de hennes vykort och förstod att allt var väl.
- Jag förstod också att du inte alls är kraftlös och sjuklig som jag har trott så länge, sade sonen skamset. Vi har varken firat jul eller födelsedagar med dig. Vi trodde att du var för gammal för att uppskatta sådant.
Inom sig tänkte farmorn att det hade hon nog varit också. För gammal. Men Ung-O-Gla hade haft precis den effekt som annonsen förutspådde - och det innan hon ens använt den!
- Vem säger att reklamen ljuger? log farmorn där hon satt, omgiven av sin familj.

Moral: Det är inte åldern som bestämmer hur gammal man är.2457


[Läs En Annan Novell]1997 Jemima & Carl-Henrik Hammarlund. All rights reserved.