Forntida tidningsartikel 3

Skriven september 2007Nedan följer ett av fyra tidningsurklipp som kan ha förekommit i den lokala dagspressen i olika länder för ganska länge sedan. Varje likhet med nutida förhållanden är helt och hållet en tillfällighet. Tror jag.Ny ättestupa invigd i Birka

Birkas kommunalråd Hagbard Ulvesson invigde igår under högtidliga former den nya ättestupan Björkbacken, som varit under konstruktion sedan fjolåret. Befolkningen i Birka och på närbelägna öar hade gått man ur huse för att vara med om den festliga ceremonin, där musikkåren Vikingarna spelade och tal hölls av såväl kommunalrådet själv som socialnämndens ordförande Ragnar Ök och den nya ättestupans föreståndarinna Freja Asgård.
Efter att Hagbard Ulvesson klippt av den bruna oxhudsremmen och förklarat ättestupan invigd, var också fältet fritt för allmänheten att vid detta enda tillfälle själv pröva på att knuffa ner gamlingar från ättestupan. Lokala trälar i hög ålder hade samlats ihop av kommunen för att på detta sätt bereda Birkas befolkning glädje. I fortsättningen kommer dock verksamheten på Björkbacken att äga rum under ordnade former och helt i den kunniga och utbildade personalens regi.
För Hagbard Ulvesson och hans styrande kollegor var det uppenbart att invigningen av den nya ättestupan markerade en triumf gentemot den politiska oppositionen, som förut har satt åt Ulvesson ordentligt för att äldreomsorgen inte har fungerat tillfredsställande.
- Vår stad har länge varit i behov av en fungerande ättestupa”, sade Ulvesson i sitt tal under ceremonin. Det är av största vikt att det sociala systemet räcker till även för de äldre, och genom denna inrättning har vi lyckats uppnå detta.
Socialnämndens Ragnar Ök för sin del jämförde den nya ättestupan med liknande projekt som genomförts i Aros och i danska Hedeby, och påpekade att Björkbacken är ett djärvt arkitektoniskt mästerverk. - De olika uppgångarna med dess varierande lutningsgrader är mästerligt uthuggna, liksom platåerna i putsad granit, sade han och gav en eloge till den heruliske arkitekten Anton Gautoi.
Freja Asgård berättade entusiastiskt om verksamheten som nu drar igång och inbjöd Birkas familjer att snarast börja utnyttja den nya möjligheten, och placera sina äldre släktingar i kö.
- Personalen är mycket kompetent och tar hand om klienterna på bästa sätt, humant och med stor omtanke, förklarade hon. Ni kan tryggt överlämna era anhöriga i våra händer, för en grundlig palliativ behandling.
Och medan diverse ålderstigna trälar idylliskt singlade genom luften, myllrade Birkaborna omkring och tittade på Björkbacken med alla dess finesser på närmare håll. De allra flesta såg nöjda och imponerade ut, som till exempel Verdandi Höderdotter, en 32-årig kvinna som besökte invigningen tillsammans med sin blinde gamle far Höder (55).
- Jag tycker det verkar toppen här uppe, sade hon förtjust. Jag har länge försökt övertyga pappa om att han inte klarar sig själv längre och att han borde låta samhället ta hand om sig vid det här laget. Nu när vi har Björkbacken att erbjuda kan han knappast säga nej längre, han måste inse vad som är bäst för honom.
Höder ville inte ge någon kommentar, men såg ut att uppskatta att det även fanns andra äldre personer i vimlet som han skulle kunna umgås med (om än bara en liten stund) för den händelse han hamnar på Björkbacken.
Och en annan äldre herre, Leif-Loke Olsson, verkade snarast ivrig att få komma till ättestupan och förkunnade stolt:
- Jag ska minsann visa att jag vågar hoppa från tian!

[Läs En Annan Text]2002-2003 Jemima & Carl-Henrik Hammarlund. All rights reserved.