Plastrik, Papprik och Diskrik
Synopsis till en berättelse för barn om livet i en skivaffär

Skriven oktober 2000Mitt i staden Jönköping, på den gata där det brukar gå omkring allra mest folk om dagarna, ligger en skivaffär som kallas Stickans Skivor. Den är inte så stor, men det brukar komma många människor dit och köpa CD-album.
Hela tiden kommer det stora paket och kartonger med nya album till affären, och för det mesta blir de nya albumen sålda inom några få dagar. De stoppas ned i små plastpåsar och får följa med hem till sina nya ägare, där de får bo i bekväma CD-ställ och snurra runt i lyxiga CD-spelare av senaste modell.
Men det finns också en del album som har bott på Stickans Skivor mycket länge. Det verkar aldrig finnas någon som vill köpa dem. Ett av de albumen, som aldrig får komma hem till någons bekväma CD-ställ, heter "I morgon är en annan dag". Det spelades in en gång för mycket länge sedan av en snäll farbror som hette Christer Björkman.
I albumet "I morgon är en annan dag" bor det en CD-ask, ett texthäfte och en skiva. CD-asken heter Plastrik. Texthäftet heter Papprik. Skivan heter Diskrik. De har känt varandra ända sedan farbröderna och tanterna på Christer Björkmans skivbolag satte ihop dem till ett album och skickade ut dem tillsammans i ett paket till Jönköping. Plastrik, Papprik och Diskrik är mycket goda vänner. Men de vet fortfarande inte hur det känns att bli såld och få bo i ett bekvämt CD-ställ i en människas vardagsrum.
Plastrik och Papprik trivs ändå ganska bra med att bo på Stickans Skivor, även om Plastrik ofta har ett tjockt lager av damm över sig. Plastrik och Papprik lever ju nära varandra och kan umgås varje dag: Papprik är till råga på allt instoppad i Plastrik.
Då är det värre för Diskrik. Han har inte fått träffa sina två vänner på mycket länge, utan han bor i en tråkig plastficka på en mörk hylla bakom disken. När Diskrik först träffade Plastrik och Papprik, fick Diskrik sitta fast på Plastrik och ha Papprik alldeles över sig. Men när de tre vännerna flyttade till Stickans Skivor, var det en elak expedit som plockade ut Diskrik och satte honom på den mörka hyllan. Där har han suttit sedan dess. Diskrik tycker det är alldeles förskräckligt ledsamt att bo där. Särskilt eftersom plastfickan som han sitter i är tillverkad i Taiwan och bara pratar kinesiska. Diskrik vet att den dag det kommer en människa och vill köpa "I morgon är en annan dag", då kommer expediten att plocka fram honom från hyllan och låta honom komma tillbaka till Plastrik och Papprik. Då ska de tre vännerna aldrig skiljas mer.
Men det kommer ju aldrig någon människa och köper albumet "I morgon är en annan dag"...
En dag märker Plastrik och Papprik att det är någon som kommer och lyfter på deras album. Det har inte hänt på åtta år, och de blir naturligtvis väldigt glada och uppspelta. Kommer de att bli köpta nu, äntligen? Kommer de att få träffa sin gamle vän Diskrik igen trots allt?
Det verkar inte så. Tvärtom. Den som håller i albumet tar nämligen ut Papprik ur Plastrik, och går sin väg med Papprik i kappfickan! Nu befinner sig Plastrik, Papprik och Diskrik på tre olika ställen.
Den som har gått sin väg med Papprik är en medelålders dam som tycker om Christer Björkman, och har lånat albumet "I morgon är en annan dag" av en väninna och spelat av det på en CD-brännare hemma hos sig. Nu vill damen givetvis ha ett fint omslag till sin brända skiva. Därför går hon till Stickans Skivor, och snattar med sig Papprik utan att bry sig om Plastrik eller Diskrik.
Nyheten om vad som har hänt når snabbt Diskrik, och det är nu som både han och Plastrik får nog. De beslutar sig för att höja rösten (åtminstone Diskriks röst, han är ju den ende av dem som har någon) och protestera mot CD-bränning. De tänker säga till damen och till alla andra skivköpare och skivförsäljare att en Papprik alltid har rätt att få vistas på samma plats som en Plastrik och en Diskrik.
Men hur ska Plastrik och Diskrik bära sig åt? De kommer ju inte ens åt att träffa varandra och smida planer.
Och hur ska de göra för att rädda Diskrik, som försmäktar i den medelålders damens skivhylla tillsammans med en otäck bränd skiva med vassa huggtänder?

Läs "Plastrik, Papprik och Diskrik" - en barnbok av Bert Karlsson!

[Läs En Annan Text]2000 Jemima & Carl-Henrik Hammarlund. All rights reserved.