EFTERLYSNING!
Hjälp mig att hitta titeln på denna film som jag
såg i Nässjö filmstudio i slutet av sextiotalet.
Lars Fröjmark - lark@home.se


Någon gång under åren 1966-69 såg jag film i Nässjö filmstudio. En av filmerna är nog en av de roligaste jag sett. Tyvärr har jag allt sedan dess grubblat på vad filmen heter! Jag tror att det var en slags "stumfilm" i stil med Jaques Tatis: "Semestersabotören" Jag menar att det fanns ljud och troligen repliker men de var inte så viktiga. Filmen påminner mig om Tatis filmer och jag tror att den utspelade sig i Paris eller någon annan fransk stad. Jag tror också att det var en fransk film.

HANDLING: Man ser en ung man som är på väg hem från sitt arbete. Han verkar nervös. Han bor i höghus i en förort. Överallt pågår vägarbete och buller från pneumatiska borrar.

I en scen ser man några äldre män som spelar schack där pjäserna om och om igen skakas om tills det inte går att fortsätta spelet. Mannen går in i sin lägenhet. Han har köpt blommor som han sätter i en vas. Han verkar nervös och man anar att han väntar på en flicka. Han sätter sig och läser en tidning och tänder en cigarett. På baksidan av tidningen ser man en dödskalle med en cigarett i munnen - en antirökannons. Mannen vänder på tidningen och chockas och släcker nervöst cigaretten. Han sätter sig vid pianot. Sätter upp noter och börjar spela. Huset skakas av pneumatiska borrar och sprängningar. Noterna trillar ner. Han sätter upp dem igen, men nästa gång trillar noterna ned från notraderna! Alla blombladen trillar ned från blommornas stänglar. Han slänger blommorna i en papperskorg under en bokhylla som är upphängd på väggen, På hyllan finns ett foto av en flicka. Det ringer på dörren. Han sätter på en skiva på grammofonen och skall öppna dörren, när huset skakas. Bokhyllan släpper från sitt ena fäste, han rusar fram och försöker rädda fotot men det trillar i papperskorgen, skivarmen hoppar till och ristar ut en stjärna i skivan, som går sönder. Flickan kommer in men rusar iväg när hon ser sitt foto i papperskorgen.

Mannen går till en doktor, för sina nervösa besvär. Doktorn vill först skall pröva hans reflexer. Han sätter sig på en bänk. Doktorn slår med en gummihammare på hans ena knä. Det andra benet reagerar. Då han slår på det knäet reagerar hans andra ben. Doktorn sätter sig själv bredvid och slår på sitt eget knä. Mannens båda ben reagerar. Doktorn anser att det är ett ovanligt fall och skriver ut en mängd mediciner.

Mannen går till apoteket. Får en mängd burkar och flaskor, som han lägger i en kasse.

När mannen går ut från apoteket försöker han gå trottoaren åt höger, men där kommer en hel folksamling ångande åt motsatt håll. Han förs med av folkströmmen och inte bara han på en parkbänk sitter en man och läser sin tidning, en annan står och knyter sin sko. Folkströmmen passerar, bänken är tom. En bil kör halvvägs ut ur en port, folkströmmen passerar. Motorhuven ser ut som om en ångvält passerat. Allt folket är på väg till en restaurang. Mannen finner sig i sitt öde och sätter sig vid ett bord. Doktorn kommer in och sätter sig vid bordet intill, utan att någon av dem, ser den andre. Mannen plockar fram sina burkar och flaskor. Blandar i något i ett glas, så att det ser ut som mjölk. En kypare välter en burk och föser ner pillren i en tallrik som han precis skall ge doktorn. På olika sätt får doktorn alla pillren och all medicin. Doktorn tar en tugga av sin mat med medicinen i. Han tar sig om halsen och försöker skölja ner det med "mjölken" Blir yr och raglar ut från restaurangen, medan de övriga tror att han är berusad.

Mannen skall nu ta semester. Åker till en campingplats. Får en stor lapp med nummer 29, när han kör in genom grindarna till den inhägnade campingplatsen, som får en att associera till ett inhägnat koncentrationsläger. Plats 29 är en stor vattenpöl eller en mindre damm. Till slut kan han slå upp sitt tält. Han fascineras av livet på campingplatsen. Ser en massa små tält och ett större i ring. En stor scoutledare kommer ut ur det större tältet och visslar i sin pipa varvid scouterna kryllar ur de andra tälten, ställer upp sig och marscherar iväg. I ett stort och ståtligt tält är det party. Gästerna anländer i smoking och festdress. Nu får mannen syn på en gosse som kör ut en stor leksakslastbil ur ett litet tält. Lastbilen är fullastade med jord som pojken lastar av bakom tältet. Pojken återvänder in i tältet efter ett nytt lass. När mannen tar en titt bakom tältet, ser han en jättelik jordhög. Det visar sig att pojken har grävt en tunnel ut ur området. De flyr tillsammans.

I en scen ser man en tjock man och hans omfångsrika hustru på väg ut till en skogsbacke för picknick. De skall kliva över ett elstängsel som en bonde håller på att sätta upp. Bonden har satt upp ett stort antal stolpar, som han drar tråd emellan en efter en. När paret kliver över tråden i andra änden, rasar stolpe efter stolpe, ända fram till bonden som håller på att slå ner den senaste. Doktorn och en vän är senare ute och jagar. Doktorn försöker skjuta en fågel på en högspänningsstolpe, men skjuter ned högspänningsledningen som hamnar på bondens elstängsel. Det voluminösa paret sätter på radion med en livlig melodi och tittar förvånat på den buttre bonden som tycks dansa till deras musik.

Detta är vad jag kommer ihåg ur filmen och hoppas att någon ska veta vilken film det är!

Jag är tacksam för svar eftersom jag ofta undrat över identiteten på denna film.

Lars Fröjmark - lark@home.se
DU ÄR BESÖKARE NUMMER SEDAN 2001-11-13
Uppdaterad 2007-05-01

2007 Lars Fröjmark.

Till KLURIGHETER - HUVUDSIDAN!

Till Familjen Fröjmarks hemsida