"Avskaffa prästerna"


Jag hoppade till när jag läste ovanstående rubrik i Göteborgs-Posten, där Hagge Geigert i sitt kåseri citerade ur en intervju med vår ärkebiskop: Frågan löd "Finns Gud?". Svaret var "Det beror på vad du menar med att finnas. Jag tror Gud är mera verkligheten själv, mer orsaken till att vi andra finns".

Hagge tycker att detta påminner om "pastor Jansson", bara det att han har stigit i graderna. Vilket enastående svammel och vilket bedrövligt meddelande till sökare och tvivlare, fortsätter han. Kyrkan kommer inte att klara sig, förutspår han, om inte dess präster är troende. Bort med de stolsbundna byråkraterna. Låt oss få troende evangelister som fått sin kallelse från Gud. Vikten bör läggas vid tron och förmågan att förmedla den, föreslår han dem som utbildar präster.Avskaffa prästerna skulle även ha passat som rubrik över söndagens evangelietext. Den handlar om hur präster och fariseer vill döda Jesus för att han på sabbaten botar en man vars hand är obrukbar! Då som nu kan präster och fariseer vara ett hinder för Jesus.

Jesus kallade den tidens präster och fariseer för hycklare. Ordet betyder skådespelare. De kunde inte se undret för att de var så upptagna med att följa sina religiösa plikter. Men Jesus är äkta och det ser människorna som följer Honom.

Mina vänner, låt oss be Gud att Han kallar troende präster som predikar i enlighet med Guds Ord i Bibeln. Be också för de tvivlande prästerna.

Många av oss är fariseer själva. Vi säger att vi gör så gott vi kan och att vi minsann inte är sämre än andra. Nog skall Gud släppa in oss i himlen!

Men så är det inte. I Romarbrevet står det: Alla har vi syndat och saknar Guds härlighet. Ingen kan komma till Gud utom genom Jesus. Han är den enda vägen till Himmelen!

Vi skall vara lika äkta som Jesus. Låt oss lämna allt vårt eget och enbart söka gemenskap med Jesus!


Lars Fröjmark
Animated Christian fish symbol reveals 
hidden crossDenna artikel var införd i 1999-08-21, inför 12:e söndagen efter Trefaldighet.


Om du INTE ser en MENY till vänster så klicka här!


DU ÄR BESÖKARE NUMMER SEDAN 1999-06-28

Uppdaterad 2000-02-09

2000 Lars Fröjmark