För lätt? För svårt? Eller... ?

Generalen Naaman tyckte att det var för lätt.

Genom sin tjänare hade profeten Elisa ordinerat honom att bada sju gånger i Jordanfloden. Naaman hade tänkt sig att Elisa själv skulle komma ut, röra vid det sjuka stället, anropa Gud, och så göra honom frisk. Därför var Naaman arg och ville vända åter hem. Då säger en av hans tjänare: - Om profeten hade bett dig göra något svårt, då skulle du väl ha gjort det? Naaman inser detta. Motvilligt följer han rådet och blir inte bara frisk utan förstår också detta: - Det finns inte någon annan Gud än Israels Gud. Han hade sett att det inte bara var fråga om ord utan att det var kraft - det fungerade!

En annan man upplevde det motsatta.

Han kom till Jesus och frågade hur han skulle få evigt liv. Jesus svarade precis så som han hade väntat sig: - Du känner väl till tio Guds bud. Gör som de säger så får du leva! Det står att Jesus fick kärlek till honom, när mannen sa, att han alltid hade följt buden. Jesus tillade: - Ett fattas dig. Gå och sälj allt du har och ge åt de fattiga; då får du en skatt i himlen. Kom sedan och följ mig. Då gick mannen bort, bedrövad. Han var mycket rik och tyckte att Jesus bad om något som var för svårt.

Det sattes en nyckel i låset och framför Barabbas stod en fångvaktare som sa: - Du är fri! Barabbas kunde inte fatta det. - Fri? Jag? Jag skall ju avrättas. Du måste ha låst upp fel dörr. - Nej det är helt riktigt. En annan, Jesus från Nasaret, har dött i ditt ställe. Senare när Barabbas går ute på Jerusalems gator tänker han: - En annan har dött för mig. Jag är fri!

Är du som Naaman som tycker att det är för lätt att bli en kristen. Du har kanske, liksom han, en egen uppfattning om hur det ska gå till. Det hade också det rike mannen. Men så kommer Jesus och begär att han skall göra något som tycktes honom omöjligt: Att sälja allt och följa Jesus. Det var för svårt.

Bara Barabbas, mördaren, förstod:

- Jesus har dött för mig - Jag är fri! Det som mänskligt sett var omöjligt, det gjorde Gud: - Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv. Vi skall inte gå bedrövade bort, utan vända om. Vi skall gå bedrövade till Jesus och bekänna att vi inte klarar att leva efter buden. Då får vi förlåtelse och ett nytt liv tillsammans med Honom. Gör det! Det är inte bara fråga om ord utan det är kraft - Det fungerar!

Lars Fröjmark
Animated Christian fish symbol reveals 
hidden cross

2 Kon 5:1-19, Matt 19:16-26, Mark 10:17-27, Luk 18:18-27, Matt 27:15-26, Mark 15:6-15, Joh 3:16

Denna artikel var införd i Långelanda församlingsblad våren 1997.


Om du INTE ser en MENY till vänster så klicka här!DU ÄR BESÖKARE NUMMER SEDAN 1997-03-10


Uppdaterad 2000-10-01

2000 Lars Fröjmark