Intervju med en bergsbestigare

I Israel stötte jag på en ovanlig bergsbestigare. Han hade inte den traditionella klätterutrustningen med linor, krokar och bergskängor, utan han var klädd i sandaler och en lång skjorta, när han kom ner från ett högt berg. Han hade tydligen varit med om något ovanligt så jag bad honom om en intervju för lokaltidningen.

- Vad heter du?
- Simon Johannesson.
- Vilket är ditt yrke?
- Egentligen är jag väl egen företagare. Min bror och jag har en liten firma , tillsammans med två kompisar, Jakob och Johannes Sebedaiosson. Gennesarets Fisk AB.
- Vad hände där uppe på berget?
- Något helt fantastiskt! Jag antar att du känner till Jesus Davidsson. Mina fiskarkompisar och jag fick följa med honom upp på berget. Vi var ganska trötta när vi nådde toppen, för vi är ju liksom mer vana vid vågberg, så vi lade oss ner och somnade alla tre.
- Jag kan förstå att du blev trött. Du har verkligen inte rätt utrustning för att bestiga ett så högt berg! Berätta nu vad som hände.
- Jag vaknade och blev alldeles förskräckt. Där stod Jesus och såg ut som jag aldrig sett honom förut! Hans kläder strålade och hans ansikte var bländande ljust. Tillsammans med honom stod Mose och Elia. Kan du tänka dig! Jag har läst om dem tusentals gånger och här står de livs levande och pratar med Jesus, fastän de levde för hundratals år sedan!
- Hur kunde du veta att det verkligen var Mose och Elia?
- Sånt vet man bara! Dessutom bar Mose stentavlorna under armen och Elia var klädd i säckväv. Jag tyckte plötsligt att allt stämde. Jag hade tidigare haft så svårt att få det att gå ihop, det som Jesus lärde och det Mose och profeterna hade skrivit. Nu fattade jag äntligen: Jesus och Mose och Elia måste tydligen vara lika viktiga!
- Så du menar att de sa samma sak. Att Jesus alltså var en profet som Elia?
- Ja, det trodde jag i alla fall då! Men vad fel man kan ha! Plötsligt sänkte sig en molnsky över Jesus. Jag fattade med en gång att det var samma moln som en gång hade visat Israels folk vägen under ökenvandringen. Sedan hördes en röst, Guds röst, som sade: Detta är min älskade son, han är min utvalde. Lyssna till honom.

Det betyder att Jesus inte alls är som Mose eller Elia. Han är helt unik! Han är hela världens Frälsare och konung. Han är min Frälsare och Herre! Nu har jag äntligen fattat det. Mose och Elia berättade att Han skulle komma. Och nu har Han kommit. Jag har fått ett viktigare uppdrag än att samla fisk i nätet. Nu skall jag samla lärjungar till Jesus i stället. Vill du komma med?

Lars Fröjmark
Animated Christian fish symbol reveals 
hidden cross

Matteus 17:1-8

Denna artikel var införd i 1997-07-12, inför Kristi Förklarings dag.


Om du INTE ser en MENY till vänster så klicka här!


DU ÄR BESÖKARE NUMMER SEDAN 1997-10-06

Uppdaterad 2000-02-09

2000 Lars Fröjmark